
Cukrowy fortel grzyba
31 marca 2015, 11:09Dotąd sądzono, że bielnik biały (Candida albicans) przemieszcza się przez krwiobieg oraz penetruje tkanki i niszczy komórki odpornościowe w wyniku zmiany kształtu z pojedynczych okrągłych komórek na filamenty złożone z ich ciągu. Teraz okazało się, że do śmierci makrofagów dochodzi przez pojawienie się glikoprotein na powierzchni komórki grzyba.

Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów
11 czerwca 2015, 10:02Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).

Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji
6 sierpnia 2015, 10:18Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Botoks nie tylko na zmarszczki
21 października 2015, 11:55Toksyna botulinowa wstrzyknięta po pomostowaniu aortalno-wieńcowym w tkankę tłuszczową otaczającą serce zmniejsza ryzyko migotania przedsionków (ang. atrial fibrillation, AF).

Ruch w dzieciństwie sprzyja powstawaniu lepszego mikrobiomu
30 grudnia 2015, 10:59Aktywność fizyczna na wczesnych etapach życia zmienia skład mikrobiomu jelitowego na taki, który sprzyja zarówno lepszemu funkcjonowaniu mózgu, jak i zdrowszej aktywności metabolicznej na przestrzeni życia.

Pacjenci z czerniakiem często mają mało pieprzyków
3 marca 2016, 11:00Badania naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda pokazują, że wielu pacjentów z czerniakiem złośliwym ma niewiele pieprzyków/znamion.
Nowatorska kuchenka mikrofalowa
20 maja 2016, 11:04Już w przyszłym roku na amerykański rynek ma trafić kuchenka mikrofalowa, którą z łatwością zabierzemy do plecaka. Ważące 1,5 kilograma urządzenie Adventurer zostało opracowane przez brytyjską firmę Wayv Technologies.

Ewolucja ocali diabła tasmańskiego?
31 sierpnia 2016, 13:04Niewykluczone, że błyskawiczna ewolucja ocali diabły tasmańskie przed zagładą ze strony zaraźliwego nowotworu. W ciągu ostatnich 20 lat populacja diabła tasmańskiego zmniejszyła się o 80%. Wszystko z powodu zaraźliwego nowotworu pyska (DFTD - devil facial tumour disease).

Niezwykłe zachowanie wody w nanorurkach
29 listopada 2016, 06:57Na poziomie morza woda zaczyna wrzeć w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Nie od dzisiaj wiadomo też, że jeśli wodę umieścimy w bardzo małej przestrzeni, zmienia się jej temperatura wrzenia i zamarzania, spadając o około 10 stopni. Teraz naukowcy z MIT zaobserwowali nowe niespodziewane zachowanie się wody.

Od bakterii glebowych do nowego lekarstwa na gruźlicę
1 marca 2017, 13:28Związki wzorowane na substancjach antybakteryjnych bakterii glebowych można wykorzystać do walki z gruźlicą.